İd Ego ve Süperego

İd Ego ve Süperego

Günümüzde ego koşar adım günleri tamamlamaya çalışırken daha yukarılarda süperego ona göz kırpar. Oysa sağduyu sessizce onu izler, inişe geçmeyi bile düşünemeyen egoya gülümseyerek sırasını bekler. Çünkü ego çok zaman işe yarasa bile toplumsal olaylarda baskıcı kimliği ile ezici duygularını kabul ettirmeye çalışır. Tabi kendimizi seveceğiz ama canlılar üzerinde “Bildiri Bir” oyunu oynamamalıyız. Bildiğiniz üzere bu oyunda bir kişi öne eğilip belini kamburlaştırır. Diğer oyuncular sırayla, birdirbir tekerlemesinden kendi sırasındaki dizeyi söyleyerek ebenin üzerinden atlar. Oyunun bir varyantında atlayan oyuncu en sona geldiğinde kendisi de eğilir. Oyun başka birinin atlayamamasına kadar sürer. Hayat böyledir. Her çıkışın bir inişi vardır. Bu yarışları yaptıran içimizde doyumsuz hayvan “İd” tir. Kendisini sadece ihtiyaçlara göre ayarlayan, eleştiri kabul etmeyen, güdüsel, durulamayan yanımızdır. Buna verilebilecek en iyi örnek cinsellik, saldırganlık, açlık, kin vb. bu yönü ağır basan birey vicdan olgusundan yoksundur. İd duygusunu frenlemek için Ego dediğimiz kişisel savunma mekanizması devreye girer. Yaşam direnç evrelerinde tadında olduğunda gelişmemize de faydalıdır.
Freud’a göre ise benlik(ego) doğa ya da çevre ile id arsında bir denge unsurudur. Alt bilinç(id), acıktığı zaman bebeklik dönemimiz gibi hemen bir şeyler bulup yemeği amaçlar. Ancak benlik yani ego bunun daha uygun bir zamanda olması veya olmaması gerektiğini hatırlatarak onu dizginler. Üst benlik yani süperego kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Yani id Freud’a göre ilkel benliktir. Yaradılış öykümüzle birleşen en önemli yanı ise vicdandır. Vicdan denildiğinde hemen aklıma şu fıkra gelir:
Neyzen bir gün perişan bir şekilde yolda yürürken, cebinden çıkardığı yüz lirayı Neyzen ‘e uzatan değerli bir kişi:
-Tevfik Bey, bu para biraz önce mendilinizi cebinizden çıkarırken sizin cebinizden düştü. Alın paranızı deyince.
Zavallı sanatkâr, gözlerinde iki hüsran damlası ile bu kişiye bakmış;
-O sizin pırlanta kalbinizdir, der.
Kendimizin savunma mekanizması olan ego, toplumsal dengeleri kurmada önemli bir rol oynarken, gelişmemiz için süperegoya da ihtiyaç var. Ama yakmadan, dökmeden, ezmeden. Sadece kendimizi geliştirmek için ve toplumsal faydalar sağlamak için tabi ki. Dozunda. Bizi biz yapan değerlerle harmanlanarak, iyilik, sağduyu, vicdan gibi toplumsal olgularımızı koruyarak yola çıkmalıyız. Bunlar olmazsa yarış atı gibi olur insanca yaşamayı unuturuz. En başta kendimize zarar veririz. Çünkü diğer insanlardan kendimizi üstün gördüğümüz için yalnızlık kaçınılmaz olacaktır. Uğraşmadan edinilen varlığın ve sosyal medya görkemli şovlarının ego, süperego ile ilgisi yok bence, tek cevabı var şımarıklık. Zaman zaman çocukluğumuzu özleriz ya. Bence benlik duygumuzun tam gelişmediği id halimizde motor ve duygusal becerilerimizi gerçekleştiremediğimiz için daha masum hallerimizdi.

Ego dozunda olduğunda kişiliğin korunması, gerçeğe uyum ve çatışmaların çözümlenmesi noktasında işe yarar. Öz-önem ve öz- farkındalığa yardımcı olur. Fakat davranışlarımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirmeye çalışırken karşılaştığımız en belirgin engellerden biri de egomuz olabilir. Kulağa basit gelebilir, ama işlerin yapılması söz konusu olduğunda egomuz birincil engeldir. İyi yönü ise bunu fark edip olumlu ilerleme için bir plan ile harekete geçen yine bizler olacağız.
Kişisel vizyon ve misyonumuza odaklanırsak ben duygusundan biz duygusuna geçebiliriz. Bunun için hatalarımızla yüzleşip onları kucaklamalıyız. Kendimizi affedip bize ne öğrettiğine odaklanmalıyız. Başka insanlarla çatışmaya girdiğimizde empati penceremizi hemen açarak, temiz havanın güzelliğine bırakıp, egomuzun doğurduğu agresif tutumu da törpüleyerek daha insancıl çözümler üretmeliyiz. Davranışlarımıza duygu yükünü yüklemeden objektif bakış açımızı devreye sokmalıyız. Yani tepkiye odaklı değil, geçerli yanıtı bulmaya çalışarak ya da karşı tarafa onarıcı zaman tanıyarak uzlaşma yolunu bulmalıyız. O zaman id, ego, süperego kişilik tartınızda kendi yerini bulacaktır. Sevgi ve Saygılarımla.

Bu yazıyı okudunuz mu?

Masal Değil Gerçek

Masal Değil Gerçek Her şey bir anda olmuş sanki kıyamet kopmuştu. Bombalar patlamış, ortalığa cesetler …

45 Yorumlar

  1. Pingback: difference between celexa and elavil

  2. Pingback: cosa serve mestinon

  3. Pingback: amitriptyline pregnancy

  4. Pingback: cilostazol tablets 50 mg

  5. Pingback: indomethacin suppository dose

  6. Pingback: what is diclofenac sodium gel used for

  7. Pingback: mebeverine possible side effects

  8. Pingback: where can i get generic pyridostigmine without prescription

  9. Pingback: what is imitrex made from

  10. Pingback: imuran and atopic dermatitis

  11. Pingback: imdur renal failure

  12. Pingback: baclofen or diazepam

  13. Pingback: meloxicam 15 mg for mobic

  14. Pingback: sumatriptan formulaire de remboursement

  15. Pingback: azathioprine/methylprednisolone versus cyclophosphamide in proliferative lupus nephritis

  16. Pingback: solocalm piroxicam gel topico

  17. Pingback: tylenol and mobic together

  18. Pingback: maxalt lingua 10 mg einnahme

  19. Pingback: rizatriptan sumatriptan interactions

  20. Pingback: lioresal intrathecal withdrawal

  21. Pingback: periactin belgique

  22. Pingback: buy cheap toradol

  23. Pingback: cyproheptadine hydrochloride bp

  24. Pingback: tizanidine hcl recreational use

  25. Pingback: uci cinema artane

  26. Pingback: cost of ketorolac tablets

  27. Pingback: efectos secundarios zanaflex

  28. Pingback: anatoliy-alekseyevich-derkach.ru

  29. Pingback: dilts.g-u.su

  30. Pingback: xblx.ru

  31. Pingback: r2f.ru

  32. Pingback: psy

  33. Pingback: 439W6fo

  34. Pingback: cipillsvi.com

  35. Pingback: Forum

  36. Pingback: nexave 2500hg

  37. Pingback: sildalist 120 mg reviews

  38. Pingback: t.me/s/psy_chat_online

  39. Pingback: viagra generic

  40. Pingback: kamagra

  41. Pingback: Sochi-psiholog-Russia

  42. Pingback: manciali.wordpress.com

  43. Pingback: vidalforman.wordpress.com

  44. Pingback: cialsuper.wordpress.com

  45. Pingback: vermact

Bir yanıt yazın